ΜΠΟΥΚΟΒΟ ΚΑΥΤΕΡΟ
Caspicum frutescensΆλλες ονομασίες: Μεσογειακό τσίλι
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το μπούκοβο είναι διεγερτικό και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.
Εξισορροπεί την πίεση του αίματος και μειώνει την υψηλή πίεση.
Έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Μεγάλη κατανάλωση τσίλι προκαλεί εφίδρωση.
Βοηθάει στην πέψη της τροφής και δρα ενάντια στο πεπτικό έλκος.
Έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα; του προστάτη.
Έχει αιμοστατικές ιδιότητες.
Λόγω υψηλής ποσότητας καψαϊκίνης (καυτερή ουσία) διεγείρονται οι εκκρίσεις, απομακρύνεται η βλέννα από τη μύτη και τους πνεύμονες, ανακουφίζει από γρίπη και κρυολόγημα.
Βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και των θρόμβων στο αίμα.
Βοηθάει επίσης στην απώλεια βάρους γιατί αυξάνει τον μεταβολισμό.
Καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, καθώς και τους πόνους στις αρθρώσεις.
Χρήση – δοσολογία
Το μπούκοβο χρησιμοποιείται στο λάχανο τουρσί,;στον πατσά, σε σούπες, βραστά αλλά και ψητά. Ταιριάζει πολύ στη φασολάδα ,σε σάλτσες, επίσης προστίθεται και στα κίτρινα τυριά και στα αλλαντικά για πιο πικάντικη γεύση.
Συνδυάζεται καλά με ρίγανη, μαντζουράνα, βασιλικό, μαϊντανό, σκόρδο και πιπέρι.
Φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Προφυλάξεις
Μην πιάνετε τα μάτια και το πρόσωπό σας αν έχετε χρησιμοποιήσει μπούκοβο γιατί θα αισθανθείτε κάψιμο. Αν το κάνετε ξεπλυθείτε με ξύδι ή κρασί.
Αποφεύγετε την κατανάλωση μπούκοβο εάν έχετε ανοιχτές πληγές στην περιοχή του φάρυγγα, στον οισοφάγο ή στο γαστρεντερικό πεδίο λόγω της καυστικής του δράσης.
Η υπερβολική κατανάλωση μπούκοβο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. |