Περιγραφή
Συνθήκες
Η γαρδένια αγαπά τον ήλιο για αυτό θα την τοποθετήσουμε σε μια ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση. Προσέχουμε όμως ιδιαίτερα τον μεσημεριανό ήλιο και ειδικά το καλοκαίρι γιατί κινδυνεύει από εγκαύματα και από πτώση των μπουμπουκιών της. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της κυμαίνονται στους 18-21°C την ημέρα και 15-18°C τη νύχτα. Η γαρδένια δεν θα ανθισει αν επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον της ενώ θα στρεσαριστει στις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 5°C. Για να την διατηρησουμε υγιη πρεπει να της εξασφαλισουμε καλό αερισμό και υψηλή υγρασία στο περιβάλλον της. Αποφεύγουμε να την έχουμε κοντά σε τοίχους για να διευκολύνουμε τον αερισμό της. Επίσης είναι ευαίσθητη στους ζεστούς ανέμους και στους δυνατούς βοριάδες.Τον χειμώνα για να την προστατεύσουμε από το κρύο μπορούμε να την καλύψουμε με αντιπαγετικό ύφασμα ή να τη μεταφέρουμε προσωρινά εσωτερικά, σε καλά αεριζόμενες θέσεις και μακριά από θερμαντικά σώματα και κλιματιστικά.
Φροντίδα
Η γαρδένια έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και θέλει να είναι καλής ποιότητας και να μην περιέχει άλατα. Ποτίζουμε τόσο ώστε το χώμα να μην έχει στεγνώσει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Προσέχουμε όμως το υπερβολικό πότισμα γιατί μπορει να κιτρινισουν τα φύλλα της. Σε πολύ ξηρά κλίματα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να ψεκάζουμε τα φύλλα του φυτού μας με απιονισμένο νερό τις ζεστές ημέρες. Λιπαίνουμε ιδανικα τη γαρδένια μας με βιολογική ακτιβοζίνη για οξύφιλα και εφαρμόζουμε το λίπασμα μια φορά το μήνα τους μήνες που ανθίζει. Δηλαδή τους μήνες: Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο,Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοεμβριο. Mπορούμε συμπληρωματικά να προσθέτουμε μια με δυο φορές το χρόνο υδατοδιαλυτό χηλικό σίδηρο. Επίσης μπορούμε να εφαρμοσουμε λίγο μαγνήσιο μια με δυο φορές το χρόνο, όχι όμως την ίδια περίοδο με τον σίδηρο. Η γαρδένια είναι οξύφιλο φυτό και θέλει χώμα με ph 6 έως 6,5. Οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για φύτευση ή μεταφύτευση, χώμα για οξύφιλα ενώ για καλύτερη αποστράγγιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπόστρωμα ελαφρόπετρας. Μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλαστρα όταν έχουν μεγαλώσει οι ρίζες του φυτού μας. Είναι πιο σωστό να κάνουμε την μεταφύτευση της γαρδένιας αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Κλαδεύουμε την γαρδένια μας κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και ικανοποιητική ανθοφορία. Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι στις αρχές της άνοιξης μετά τα κρύα του χειμώνα, όπου αφαιρούμε ξερά και αδύναμα κλαδιά και κιτρινισμένα φύλλα. Μπορούμε επιπλέον να κορυφολογήσουμε τους βλαστούς της αν δούμε ότι το φύλλωμα της είναι πολύ αραιό ή να κανουμε αραιωμα εσωτερικα για να αποφυγουμε τις ασθενειες. Καλό είναι το κλάδεμα της γαρδένιας να γίνεται εγκαίρως, γιατί αν το κάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού, μετά το τέλος της πρώτης ανθοφορίας, θα χάσουμε τα φθινοπωρινά της λουλούδια. Καλό είναι επίσης να αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη για να ενθαρρύνουμε την περαιτέρω ανάπτυξη του φυτού μας και την συνεχή ανθοφορία.
Συμβουλές υγείας
Πολλοί πιστεύουν ότι η γαρδένια είναι ένα πολύ ευαίσθητο φυτό που έχει μεγάλες απαιτήσεις στην φροντίδα της. Στην πραγματικότητα υπάρχουν απλά μερικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο νού μας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι το πότισμα. Το υπερβολικό νερό μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα και να δούμε το φυτό μας να ξερένεται. Σε υπερβολική υγρασία, λόγω παραπάνω ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης της γλάστρας, μπορεί επίσης να οφείλεται το κιτρίνισμα των φύλλων. Αυτό θα το καταλάβουμε αν το χώμα είναι μόνιμα υγρό. Αν δούμε κιτρίνισμα των φύλλων ανάμεσα στις νευρώσεις πιθανότατα οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, ενώ καφέτιασμα στην άκρη των φύλλων πιθανά σημαίνει έλλειψη μαγνησίου. Αν παρατηρήσουμε μικρά μαύρα-πράσινα έντομα στα φύλλα και στα μπουμπούκια, πρόκειται για αφίδες. Κι αν δούμε κάτι σαν βαμβάκι στα φύλλα, στους βλαστούς και στα μπουμπούκια, πρόκειται για βαμβακίαση. Και μία χρήσιμη συμβουλή για τη φροντίδα της γαρδένιας είναι ότι δεν θέλει απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, γιατί μπορεί να πέσουν τα μπουμπούκια της , να μαραθούν τα φύλλα ή και να ξεραθεί ολόκληρο το φυτό. Σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τη φροντίδα της γαρδένιας και να συμβουλευτείτε τον ειδικό μας γεωπόνο.